Biografie

Privé. Dat is voor je eigen omgeving. Je eigen leven. Dat richt je in samen met de mensen om je heen. Daarin maak je eigen keuzes en zolang iemand anders er geen last van ondervindt, ben je daar geheel vrij in.

Laat ik het daarbij? Nee, niet helemaal.

< Ik ben in 1947 in Rotterdam Oud-Mathenesse geboren. Net als mijn broer(1939), zoon van een zeemansfamilie.

< Mee de zee op, hier bij Edinburgh.

Mijn moeder was huisvrouw en mijn vader kapitein van de koopvaardij. Eerder bij KPM en toen ik meeging bij de SSM. Dat betekende in vakantietijd vaak meevaren, zeeziek worden, maar natuurlijk ook leuke dingen mee- maken. Het levert veel herinneringen op.

< 9 jaar
Ik volgde het lager onderwijs op de Finlandiaschool in de Brigantijnstraat. Een groot gebouw ,dat zo ontworpen was dat het in geval van oorlog als noodhospitaal dienst kon doen.

< Potgieterstraat. De 1e klas MULO. Meneer Touw, een ervaren vakman.
Het voorgezet onderwijs volgde ik op de Herman Heijermansschool. Deze ging later op de in de Wolfert van Borselen Scholengemeenschap. Eerst les in de Potgieterstraat in Spangen. Later in de Rösener Manzstraat bij het Marconiplein.

In 1964 ga ik naar de gemeentelijke onderwijzersopleiding in de Hofstedestraat. Het is de tijd van de studenten-acties. Ik herinner me nog de bezetting van de gymzaal. We wilden meer zeggenschap! De acties verliepen zeer netjes hoor. Schoenen uit in de gymzaal! Tijdens de studie loop ik onder meer stage op Heyplaat, Hoogvliet, bij de Ammanstichting en terug op het nest, de Finlandiaschool. Daar zien ze me graag als leerkracht blijven. Nou, dat kan. Het leger kan me niet gebruiken, ik ben te lang. Dan toch niet.

< Mijn eerste eigen klas. Ja ook op de Finlandia- school terug op het nest dus.

Op die eerste school wen ik al aan de eerste managementtaken als Ben Laurens, het toenmalige hoofd er regelmatig langdurig niet is. Dat leiderschap valt blijkbaar op, want de onderwijsinspectie vraagt me als schooleider te solliciteren in Poortugaal. Later werd onder meer lid van de Adviesraad voor het Openbaar Onderwijs. Na een aantal directiebaantjes binnen het beleidsgebied van de gemeente Rotterdam solliciteer ik naar een plek in mijn woonplaats. Ik krijg een prachtig afscheid in Rotterdam en word gedecoreerd met de Erasmuslegpenning voor bewezen diensten voor het Rotterdamse onderwijs.

< Het is 1988. Met het hele stel in de Oosterse Gorzen voor de schoolfotograaf.

In Oud-Beijerland word ik directeur van de toenmalige openbare school Oosterse Gorzen. Uiteindelijk gaat de school met drie andere
scholen op in De Zevensprong.

Hobby
Ik ben altijd naast studie en werk met sport in aanraking gekomen. Honkbal en vooral basketball. Leuk om zelf te doen, soms aardig om naar te kijken.

< Trainer-coach van het herenteam.

Ik vond het ook leuk om er iets voor te doen als vrijwilliger. Al in 1965 leidde dat tot de oprichting van een Rotterdamse basketballvereniging die later als The Lakers flink uitgroeide. Ik deed achtereenvolgens en soms tegelijkertijd van alles. Van penningmeester tot voorzitter en van speler en scheidsrechter tot coach. Daarnaast werd ik in de Nederlandse Basketball Bond actief. In het bondsbestuur, als voorzitter van de toenmalige nationale Damestop en als vice-voorzitter van de NBB.

< Als teammanager regel je alles voor het team. Ook de reis. Hier op het station van Budapest.

Ik werd teammanager bij het Nederlands team en dat bracht me op veel plaatsen in vooral Europa.

Elke vakantie op stap voor internationale stages , toernooien en kampioenschappen. Eén van de hoogtepunten was toch wel het kwalificatietoernooi in Israël waar we met het hele team een week nableven om het land te verkennen. Verder veel trainingen en toernooien in de voormalige Oostbloklanden, Finland, Italië en Spanje.

Politiek
Altijd al geïnteresseerd in de politiek, maar nooit tijd om actief te worden. Voor het werk in de sport reisde ik regelmatig door heel Nederland. Dat reizen werd door de toename van het verkeer steeds vermoeiender. Let wel, je doet dat naast je werk. Ik besluit te stoppen bij de NBB, word dan benoemd tot Lid van Verdienste. Politiek kan je dichtbij huis bedrijven. Dichter bij je gezin. Ik word lid van D66 in 1990. Deze partij blijft na een verkenningsronde langs verschillende partijen eenzaam bovenaan mijn lijstje staan.
Raadslid
Ik word al snel voorzitter van de afdeling tot de verkiezingen van 1994. Na een behoorlijk intensieve campagne wordt D66 tweede partij van Oud-Beijerland. Ik word fractievoorzitter van het driemanschap met Wim Pietersen en Teun Scheurwater als fractiegenoten. D66 wordt , naar later blijkt, door de dan in het college zittende partijen VVD, PvdA en CDA al voor de verkiezingen buiten de collegevorming gehouden. Democratie is een rekbaar begrip. Het wordt vier jaar constructief oppositie voeren.

Wethouder
In 1998 verandert het politieke podium in Oud-Beijerland door de sterke opkomst van BINT, de nog maar net opgerichte lokale partij. Daarmee keert de openheid terug in de politiek en dan voel ik me als een vis in het water. Ik krijg de kans om mee te doen in het college en grijp hem ook aan. In het college van BINT, SGP, CDA en D66 word ik als enig D66-raadslid ook wethouder en wel voor Sociale Zaken, Cultuur, Volksgezondheid en Welzijn.

Tweede periode wethouder
Bij de verkiezingen van 2002 blijft hetzelfde college in stand. Op een klein aantal wijzigingen na blijven de portefeuilles hetzelfde. Door de invoering van het dualisme neemt echter wel Teun Scheurwater mijn plaats als raadslid in. Acht jaar lid van de raad geweest.
In januari 2005 sneuvelt de coalitie en daarmee het college.  In 2005 tijd om me te bezinnen op de jaren die komen

Spuiten en slikken
In 2006 begin ik als zelfstandig consulent bij mijn eigen Anchormate. (vertaling= Stuurman voor Anker) Een paar  klussen vallen op. Ik reorganiseer SSO dat later uiteindelijk, zoals ik al eerder voorstelde, opging in Welzijn Hoeksche Waard. Voor Sociale Zaken in Rotterdam sprong ik in de crisis bij de verslaafdenopvang, die Nora Storm eerder zo geweldig op de rails had. Ik werkte uiteindelijk aan de oprichting van JobsScore. De stichting die nog steeds goed werk verricht om verslaafden een dagritme, werk en begeleiding te geven. Jobs en na het werk toch even scoren om in de behoeften te voorzien. Je komt ze vast tegen in de stad, twee vrouwen en heel veel mannen met hun rode overalls. Veel kleinere klussen passeerden, waarbij opvielen: het voorzitten van wijkbijeenkomsten in Rotterdam, maar ook die voor torenflat Montevideo, waren eigenaren en ontwikkelaar ING niet echt door één deur konden. (Kern van het probleem was dat inbrekers wel makkelijk juist langs de voordeuren in de woningen konden komen.

Bestuurder in Bollenstreek
Ik bleef actief en zichtbaar binnen de partij. In 2010 vraagt D66 Teylingen mij om wethouder te worden in de Bollenstreekgemeente die in 2006 ontstond door een fusie van Voorhout, Sassenheim en Warmond. Hoewel we aanvankelijk de gedachte hadden om te gaan verhuizen, veranderde dit onder meer door de crisis op de huizenmarkt. Ik ben er wethouder Ruimtelijke Ordening, Wonen, Mobiliteit, Milieu en Duurzaamheid geweest. Een periode met veel prettige samenwerking en contacten, veel resultaten en natuurlijk ook veel (woon-werk) reizen.

Nieuwe uitdagingen
In april 2014 zit het werkzame leven erop. Pensioen! Als je inmiddels 67 bent dan mag dat tegenwoordig wel.
Al voor die pensionering omarmde ik een initiatief van de gemeente Oud-Beijerland om via CPO woningen te gaan bouwen. In 2013 word ik voorzitter van de ontwikkelvereniging “Wonen aan de Kreek” Inmiddels verrijst op een mooie aan het Houtblazerspad een complex met 20 appartementen.

Reizen
Ik blijf een groot liefhebber van reizen, ook verre. Zo reisde ik voordat we trouwden, maar ook daarna al door vrijwel alle Europese landen. Inmiddels is er met wat ouder wordende kinderen weer ruimte om er eens uit te vliegen. Zo bezochten we de laatste jaren Thailand (2x), India (3x), Vietnam, Costa Rica en Nicaragua, Zuidelijk Afrika, China, Maleisië, Indonesië, Jordanië, Verenigde Staten (3x), Japan, Suriname, IJsland, Alaska, de Emiraten en Cuba. Eind 2017 reizen we van Miami naar Patagonië. Cruise va Panamakanaal naar Santiago, vliegen naar Patagonië en na twee weken selfdrive kerst in Santiago. In 2018 fietsen we van de oorsprong van de Elbe naar Praag.

Zingen

< Pop-Up tijdens mijn eerste optreden in oktober 2002 in De Boogerd.

Sinds 2002 zing ik als lage bariton bij de sectie bassen van Pop-Up, het enthousiaste Oud-Beijerlands koor., dat inmiddels zoveel aan kwaliteit gewonnen heeft dat een finaleplaats in Korenslag in 2009 bereikt werd. Toen 100 klinkende stemmen. Er is altijd plaats voor  (vrolijke)mannen. Pop-Up
En ik zing ook in een wat kleinere groep “Freeze Frame”onderdeel van Waanzingig

Gezin/Familie

< In 2003 vieren we 25 jaar huwelijk in Rome.

Tot slot het belangrijkste deel van zo’n leven

Ik ben sinds 1978 getrouwd met Adri. Ze was werkzaam in de zorg. We hebben twee inmiddels zelfstandig wonende dochters die werken bij Luminus  (Linda in Rotterdam), en KLM  (Monique, die samen met Rienk in Beverwijk woont.) Inmiddels zijn we twee kleinkinderen rijker. Jens (2016) en Nynke (2018)

Met zijn allen zorgden we voor de hond Skip, die we al weer in 1998 uit het Rotterdamse dierenasiel haalden. Hij is onze trouwe compagnon tot zijn overlijden in april 2012

< Een luchtfoto van een deel onze woonplaats Oud-Beijerland.
Het bedrijf in de rechter bovenhoek is Koni Shockabsorbers. In het midden Sportpark De Kikkershoek.

Laat ik het hierbij? Nou…

Dolle dingen?
Ja zo af en toe. Bij voorbeeld in mei 2004 spring ik uit een vliegtuig. Nee, het stonDSC04379d toen nog niet op de grond. Aan een kabel slingerend door het Costa Ricaanse oerwoud of raften op een Nepalese rivier.  Walvis spotten in de Golf van Alaska. Even naar Toscane voor een concert van Bocelli of naar Duitsland voor de tournee van La Streisand. We bezoeken Cuba en cruisen door het oostelijk deel van de Atlantische Oceaan.

Bouwen voor mijn toekomst
Als je zelf een appartement wilt bouwen, dan moet daar ook een heel gebouw omheen. Na voorbereidingen in 2013 en 2014 startte in april 2015 de bouw van ons project “Wonen aan de Kreek” in Oud-Beijerland. Inmiddels wonen we er sinds 12 oktober 2016.

Grootouderschap
Op 15 junopa2i 2016 wordt kleinzoon Jens geboren. Dochter/moeder Monique en vader Rienk zijn net zo trots op de nieuwe telg als alle grootouders. Op 29 september 2018 volgt Nynke, een prachtige kleindochter.

Gezondheidsdip
Eind 2016 gaat een al heel lang slecht werkend aortaklep mij parten spelen. De cardioloog stelt voor om een biologische hartklep te plaatsen. Dat wordt mijn SinterFB_IMG_1481297814712klaascadeau op 5 december. Alles verloopt prima totdat rond de kerst zich een complicatie voordoet. Uiteindelijk word ik op 1 januari 2017 met spoed naar Breda gebracht om mij van een ontsteking in het hartzakje af te helpen. Met dank aan de doktoren en verpleegkundigen  kan het herstel verder ingezet worden in het eerste halfjaar van 2017.Inmiddels heb ik mijn conditie weer redelijk op het oude peil. (mei 2017)

ik ben nog actief in een aantal organisaties. Zie in menu:Functies

11 Responses to Biografie

 1. Elly VIsser-Smit zegt:

  Ik heb geen reactie maar een vraagje over de lagere schoolperiode. Samen met Erik Wenzel ben ik bezig aan een boekje over Rotterdam West (Oud Mathenesse) over de periode vanaf de bouw tot ca. 1965. Er waren toen zo’n 8-9 scholen, waaronder de Jan de Glopperschool. Hierover is eigenlijk nauwelijsk iets bekend (te vinden). Ik heb 1 klassefoto van de Jan de Glopperschool, dus weet van Yvonne Abma dat hij bestaan heeft. Kunt u mij vertellen in welke periode de Jan de Glopperschool bestaan heeft? Was het een afsplitsing van de Finlandia? Waarom ging u van de Finlandia naar de Jan de Glopper (die volgens mij toch in het gebouw van de Finlandia zat).
  Hoeveel klassen had die Jan de Glopperschool? Kortom: volgens mij mag die school niet ontbreken in ons boekwerk(je).
  Met vriendelijke groeten,
  Elly Visser-Smit
  De Hare 3
  8375GC Oldemarkt
  tel. 0561-452281

 2. René van Lare zegt:

  Grappig hoe het internet werkt….zo zie je ineens je oud voorzitter van The Lakers voorbij schieten….leuk om te zien dat je het blijkbaar naar je zin hebt in je actieve leven

  groet
  René
  (teamgenoot, mede (jonkie) bestuurslid Lakers)

 3. arno warmer zegt:

  groeten van arno warmer en joop van de velden waren niet altijd de liefste op school maar achteraf besef je stuurman was een topper

 4. Frits mens zegt:

  Interessant te lezen omdat het raakt aan mijn jeugd in de periode woonachtig aan de professor poelslaan.wij keken op elkaars balkon aan de achterzijde. Jullie aan de Pasteursingel.je broer heette dik meen ik en jullie waren lange mensen.
  Een mooie tijd in het na oorlogse nederland

  • John zegt:

   Dag Frits,

   Ik

   Bedankt voor je leuke reactie. Ik ben niet zo vaak bezig met mijn website. Ik houd hem in stand omdat het telkens weer reacties oplevert van mensen uit met name vroegere tijd.
   Het klopt wat je schrijft. Ik herinner me ook wel dat jullie daar woonden. Mijn broer Dick is 2 jaar terug overleden. Hij woonde inmiddels een jaar of 10 in Spanje na zijn pensioen. Benieuwd hoe het jou vergeet. Andee contacten uit de buurt?
   Ik heb nog regelmatig contact met Dick Hueting. We zijn altijd bevriend gebleven. Ook zijn broers ken ik.

   • Frits mens zegt:

    Beste John hoop dat het goed gaat met je gezondheid. Ik stuitte weer op je biografie en zag dat je vroeg of ik nog contacten had met mensen uit onze toenmalige buurt. Helaas niet veel. Wel met mijn broer en zus Ine. Hij woont in Hellevoetsluis en zij in Waddinxveen. Freddie Mulder is lang geleden onderweg naar huis verongelukt. Hij had 2 zussen mary en ellie. Freddie was een drinker en eindigde in een sloot richting numansdorp waar hij woonde.harry ed en ron van de berg ?? Woonden onder jullie. Ik kan me talloze namen nog wel herinneren. Veel opgroeiende jeugd. De geboortegolf. Laurens van de finlandia ben ik nog een keer tegen gekomen bij de opening van het oorlogsmuseum in Barendrecht. Van Maastricht was hoofd van die school. Mijn klasse onderwijzer de heer bouwer gaf op zaterdagochtend muziek en raakte dan vaak zichtbaar ontroerd. Merkwaardig. Heel veel later heb ik hem in de zestiger jaren nog waargenomen op een camping in Spanje. Hij herkende me niet en daar bleef het bij. De finlandia school was van hout en geschonken door Noorwegen na de oorlog. Hij brandde af en werd herbouwd om later toch weer definitief te verdwijnen. Ik zou nog eindeloos door kunnen gaan al schrijvende.. Heb je gegevens van de huetingen voor mij ? Aantal jaren geleden heb ik nog aan de pasteursingel jan voogd en Gerrit de bruin gesproken. Jan is een serieuze gelovige geworden en doet nog gidswerk op de ss rotterdam. Hij is sterk veranderd tot zijn jeugdperiode. Geloof is overwegend nu in zijn leven. Gerrit heeft als gedoodverfde vrijgezel toch nog een vrouw leren kennen na jarenlang bij zijn moeder gewoond te hebben. De portieken van openslaan en pasteursingel hadden allemaal zo hun specifieke samenstelling waarvan ik me nog veel kan herinneren. Het ene beeld roept dan het andere op.honkbal speelden we in Sparta .ook helemaal teloor gegaan helaas. Niets is voor eeuwig. Zelf ben ik nog heel actief in makelaardij zaken vastgoed. Met name in grotere projecten zoals transformatie van kantoorpanden naar woningen e.d. we wonen in Zwartewaal als rechtgeaarde Rotterdammers. Hoewel mijn vrouw uit Brussel komt van oorsprong.
    Groeten Frits Mens 0620422342

 5. Annamaria Schläfer zegt:

  Hallo John,

  Ich bin Annamária aus Eger, Ungarn. Wir haben eine Famielienabend mit Kindern, und wir haben darüber gesprochen, dass Ich damals viel als Dolmetscher gearbeitet habe. So bist Du mit in Gespräch gekommen, Du warst hier in 1981 mit den National Basketball Mädchenmanscaft. Ich habe zwischen meine Erinnerungskarten etwas gefunden was Ich gerne mit Dir teilen würde, wenn Du mir Deine Kontaktdaten geben würdest (email,telefon).

  Gruss,

  Annamaria

  +36302400994

 6. Donald Landesbergen zegt:

  Ik zat in 1970 in de 5e klas op de Finlandia lagere school.
  Jij hebt een half jaar les gegeven als invaller . Ik moest ineens aan je denken toen ik een heel lange basketballer op tv zag en mijn dochter vertelde dat ik ooit een lange basketballende leraar had gehad. Goed om te lezen dat je zo’n mooi leven hebt

 7. Frits Mens zegt:

  Rectificatie voorgaand bericht. Museum in katendrecht dus niet Barendrecht. portieken van poelslaan dus was bedoeld.
  Groet frits

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *