Hoeksche (nog niet) Waard

De afgelopen jaren staken “tig-duizend” Waarders hun kop in het zand door te blijven volhouden dat het allemaal zo goed gaat in de kleine gemeenten. Als dan een herindeling op komst is, gaan de hakken in het zand. Dat resulteerde bij een deel van de politiek zelfs in een geloof dat het proces zou stranden in provincie of parlement. Daardoor was er weinig, geen of verkeerde voorbereiding voor de ene gemeente die we nu in naam hebben.

Geen verschil in politiek inzicht
Op korte termijn moesten partijgenoten met leden van dezelfde partij, maar uit een ander dorp, gaan praten. Hoe samen verder. Na een jaar of 40 “eigen dorpje” spelen kwam men er snel achter dat er grote verschillen waren. Bergen in een polder! Geen verschil in politiek inzicht hoor. Als men werkelijk in gesprek was gegaan of gebleven over de inhoud dan zou blijken dat ons eiland, net zo groot (oppervlak) als de Regio Rijnmond een prachtige toekomst kan hebben. Door de starre houding van de afgelopen decennia moet er wel veel werk verzet worden, maar hoppa schouders eronder.

Allochwaarders
Geen inhoudelijke verschillen van mening. Er is vooralsnog weinig visie, beleid dus makkelijk eens worden. Eigen dorp eerst.
Dan blijkt dat er een echt streep gezet moet worden onder de dorpspolitiek.
Je moet met inwoners van andere dorpen praten. Er moet een kieslijst gemaakt worden. Wie op één? Het zal toch geen allochwaarder zijn? Een vreemdeling uit de stad Oud-Beijerland of een agrariër uit Piershil?

Hoeksche en Waardse twisten
Na de geboorte van de gemeente, hoe symbolisch nu 9 maanden later, is de situatie slechter dan je je maar enigszins had durven voorstellen. Gedoe over het eigen plekje van eigenheimers splijt partijen. Betrokkenen hebben niets voor de Hoeksche Waard, de kiezer of partij (blijkbaar al niet van hun) over. En uittreders roven allen hun zetel. Alsof ze dien zelf verdiend hebben. Schand
Op een enkeling na is er geen partij die ontkomt aan die twisten. Ook al lijkt dat zo. Het is vrijwel overal gedoe.

Burger – of Eigen Belang?

Boven verwachting
Bekend is dat in een heringedeelde gemeente vaak ruim drie jaar verloren gaat aan gedoe. De Hoeksche Waard doet het boven verwachting wel heel slecht. Politiek in wanorde, organisatie nog zoekende en nog geen berichten over kans op betere tijden.
Het wordt tijd voor een bezem, zeg maar gerust een veegwagen!

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *