Wat een armoe

Einde kunst- en cultuurbeleid compleet

De Hoeksche Waard is niet het makkelijkste gebied voor een kunst- en cultuurbeleid. Een flink deel van de inwoners heeft er mede vanuit geloofsovertuigingen niets mee. Dat is hier sterker dan gemiddeld in Nederland.
Toch kende de Hoeksche Waard een redelijk breed pakket en aanbod op dit gebied. Maar we verkeren op dit gebied nu wel in diepe armoede. Op de Open Atelierdagen en de Concertcommissie na lijkt hier het cultuurloze tijdperk zich nu wel erg stevig door te zetten. Einde kunst- en cultuurbeleid compleet
Organisaties als Culturele Kring, Muziekschool, To Be legden al geheel of gedeeltelijk het loodje. Organisatoren van evenementen krijgen van gemeenten te horen dat steun er niet meer bij is. Onlangs trok Oud-Beijerland de stekker uit de Parkdagen en Raadhuis Klassiek. 10 en 25 jaar volgehouden door veel vrijwilligers, maar het doek valt.
Geen geld meer zeggen gemeenten, maar is dat de juiste reactie?

Eigenlijk moet er staan dat de politiek geen geld meer over heeft voor kunst, cultuur en muziek. Kleine gemeenten in heel Nederland hebben geen adviserende ambtenaren meer op dit terrein en al snel treedt de verloedering in.
Het is altijd een kwestie van kiezen. Er is best wel geld. Nu kiezen gemeenten voor kostbare plannen om vooral hun dorpskernen tegen de stroom in levendig te houden door de noodlijdende middenstand ogenschijnlijk te helpen met dorpsfeesten en gratis parkeren. Een illusie dat dit werkt.

Ik hoop dat in en nieuwe grotere gemeente er weer plaats is voor kunst en cultuur. Kunst, cultuur, muziek zijn onverbrekelijk verbonden aan elke samenleving.

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *