Schaakspel eindigt in remise

Het schaakspel is vandaag geëindigd in een remise. Na een meesterlijke zet van D66 Oud-Beijerland om een motie in te dienen die unaniem door de raad werd aangenomen, is de remise“overwinning”van de samenwerkers vandaag verworden tot een lege huls. De motie die ook in Strijen werd aangenomen, sprak zich uit tegen het wijzigen van gemeenschappelijke regelingen die voor de voortzetting van de samenwerking nodig zijn. Die samenwerking wordt voorgestaan in drie gemeenten, maar helaas, dat komt er niet van.
Ook de herindelers staan met lege handen. Die hebben een wel uitvoerbaar voorstel, maar te weinig steun. Van lokale partijen (uitgezonderd BINT) kan je verwachten dat ze zichzelf niet willen opheffen. De chaos is veroorzaakt door een verdeeld CDA, dat de Hoeksche Waard met niets achterlaat.

Vanavond in twee gemeentraden de vergadering bijgewoond. Oud-Beijerland snel klaar om 20.30 uur en vervolgen getuigde van een bijzondere vertoning in B’maas.

Toen de dag vanmorgen om 6 minuten na middernacht begon met het rondsturen van een amendement naar alle gemeenten, werd het begin van een patstelling ingezet. Het amendement roept om voor samenwerking te gaan en gemeenschappelijke regelingen aan te passen zodat een sterk orgaan ontstaat. De samenwerkers omarmden het onuitvoerbare amendement en de vraag is waarom in de samenwerkingsgemeenten niemand aan de raden heeft uitgelegd waarom het amendement niet uitgevoerd kan worden door de motie van Obl en Strijen.
In B’maas vond raadsvoorzitter, burgemeester Borgdorff, voor hem geen rol weggelegd om dit aan de raad uit te leggen. Hij vroeg met tegenzin aan de wethouders of iemand daar iets over wilde zeggen. Niemand waagde zich eraan. Vervolgens stemde men braaf voor een niet uitvoerbaar voorstel.

Conclusie: 2 voor herindeling, 3 voor een onuitvoerbare samenwerking. De aanwezige provinciale medewerkers zullen hun bestuurder informeren over de onmacht van de Hoeksche Waard.

Volgende stap: Provincie moet te hulp komen. Samenwerking afdwingen gaat niet. Dus….

Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *