Tien redenen om JA te zeggen tegen één vitale Hoeksche Waard

Tien redenen om JA te zeggen tegen vitale Hoeksche Waard

In december van dit jaar beslissen de gemeenteraden in de Hoeksche Waard  na een langdurig proces over de bestuurlijke toekomst. Er is niet veel keus. Om de inwoners van de Hoeksche Waard datgene te bieden wat ze toekomt, is een geheel nieuwe totaalaanpak dringend noodzakelijk. Er moet echt een einde komen aan allerlei traag tot stand komende samenwerkingen en democratisch niet te volgen of te controleren processen.
Eén gemeente is echt geen doel op zich maar hét middel om van dit zeer grote gebied de beste plek van Nederland te maken. De beste plek voor alle inwoners, dus ook zij die hulp en ondersteuning verdienen. Ook de beste plek voor anderen om hier te werken of op bezoek te komen. Geen grijs krimpgebied, maar een vooruitstrevend eiland, groter dan Rotterdam, dat veel uitstekende eigenschappen kent. De discussie draait al jaren om de organisatie van de gemeente, samen of apart. Het gaat echter om andere veel belangrijkere zaken die de kwaliteit van wonen en werken in de Hoeksche Waard beïnvloeden. In de komende 5 weken geef ik mijn visie op tien onderwerpen, tien redenen om één sterke gemeenschap te maken, waar echt iedereen zich thuis voelt. Ik doe dat omdat ik geloof in de kracht van één Hoeksche Waard voor iedereen.

Wie
Ik ben John Stuurman uit Oud-Beijerland. Ik woon inmiddels 35 jaar in de Hoeksche Waard. Werkte in het onderwijs en van 1990 tot 2005 was ik politiek actief als raadslid en de laatste 7 jaar als wethouder. Daarna ben in deze streek ik bestuurslid geweest van onderwijs- en cultuurorganisaties. In die totaal 20 jaar leerde ik hoe het in de Hoeksche Waard toegaat. Tot slot ben ik van 2010 tot 2014 wethouder geweest in de heringedeelde gemeente Teylingen in de Bollenstreek. De voormalige gemeenten Warmond, Sassenheim en Voorhout bewezen hun toegenomen daadkracht na de samenvoeging.  Toen de heringedeelde gemeente goed liep, ontstond de drang naar een grotere eenheid: De gemeente De Bollenstreek. Ik heb daar geleerd dat de kwaliteit van de belangrijkste taken veel beter is geworden na die samengebundelde kracht. Wat ik daar leerde wil ik hier delen om te laten zien welke kansen er liggen.

Vijf afleveringen met totaal tien aandachtspunten:

  1. Wonen en Ruimtelijke Ordening
  2. Duurzaamheid en Economie
  3. Sociaal beleid en Welzijn
  4. Cultuur en Natuur (publicatie 30 november)
  5. Politiek en Bestuur (publicatie 7 december)
Dit bericht is geplaatst in Blog. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *